Leerlingenraad
Een fijne school is voor ieder kind belangrijk. Met een omgeving waarin de leerlingen zich optimaal kunnen ontwikkelen. Belangrijk hierbij is de leerlingenbetrokkenheid. Als leerlingen zich betrokken voelen bij de school voelen ze zich er ook verantwoordelijk voor. Binnen de kwaliteitszorg waar vrijwel alle scholen mee bezig zijn, is het meten van de kwaliteit een belangrijk aspect.
Dit gebeurt door enquêtes onder de ouders en leerlingen.
Wat hebben de leerlingen te vertellen? Leerlingen kennen de school het beste.
Er wordt in veel gevallen over leerlingen beslist zonder ze naar hun mening te vragen. Daarom is een leerlingenraad noodzakelijk.
Leerlingen worden door middel van de leerlingenraad op een heel natuurlijke, democratische en leuke manier betrokken bij het hele schoolgebeuren en de school profiteert van de ideeën die de leerlingen hebben.
Onze school heeft een leerlingenraad. Leerlingen uit de groepen 6, 7 en 8 doen hieraan mee. De leerlingen van de betreffende groepen kiezen uit hun eigen groep 2 leerlingen. Ieder schooljaar vinden er nieuwe verkiezingen plaats.
De leerlingenraad heeft 1x per 6 weken, onder schooltijd, overleg met een leerkracht en/of de teamleider. Ze mogen dan allerlei onderwerpen inbrengen. Hiervoor gaan ze eerst in hun eigen groep en in de groepen 1 tot en met 5 vragen wat er besproken moet worden.
In de leerlingenraad moeten de leerlingen ook zelf met haalbare oplossingen komen.
De ervaring is dat de leerlingen dit zeer serieus nemen en zelf tot goede oplossingen komen.
Deze oplossingen worden doorgegeven aan de leerlingen in de groepen en worden door het team gebruikt bij het uitvoeren van het beleid.